10 kysymystä - Raita Jauhiainen
Tämä blogiteksti on osa 10 kysymystä -haastattelusarjaa, jossa indieklubilaiset raottavat näkemyksiään ja kokemuksiaan kirjoittamisesta.
Kuinka monta tuntia kirjoitat päivässä keskimäärin?
Tämä on päiväkohtaista, onhan kirjoitttaminen niin vahvasti riippuvaista sekä mielialastani että virkeydestä. Jos pääsen kunnolla flowhun, saatan kirjoittaa jopa kuusi, seitsemän tuntia. Päivinä, jolloin joudun patistamaan itseäni kirjoitan tunnin, korkeintaan pari.
Saatko kirjoittamisesta energiaa vai uuvuttaako se sinua?
Kun innostun asiasta, se antaa kunnolla potkua. Tarinan imuun pääseminen on fantastista! Editointivaihe on usein uuvuttavaa, onhan se niin pikkutarkkaa työtä. Editoinnissa joudut myös suhtautumaan tekstiisi kriittisemmin, joten mielialasi voi olla toinen. Usein editointia voi helpottaa, jos ajattelee tekstiä jonkun toisen kirjoittamaksi.
Kuinka kauan sinulla mene keskimäärin käsikirjoituksen valmistumiseen?
Tämäkin on toki kirjakohtainen asia. Lisäksi muun elämän käänteet voivat toisinaan hidastaa työskentelyä.
Jos voin keskittyä yhteen käsikirjoitukseen kerrallaan, kirjoitan tarinasta ensin raakaversion, sitten viimeistellymmän, melko valmiin version. Tämän jälkeen alkaa editointi. Editointi on hidasta ja sitä saa tavallisesti edistettyä enimmillään noin kymmenen sivua päivää kohti
Arvioisin, että lyhimmillään olen saanut kirjan valmiiksi puolessa vuodessa. Pisimmillään olen kirjoittanut yhtä kirjaa kaksi vuotta ja tämä oli Terra Unionian viides kirja. Tällöin elämässäni oli paljon turbulenssia, joten kirjoittaminen jäi väistämättä sivuraiteille.
Mikä on luovan prosessisi vaikein vaihe?
Usein alku. Minulla on tapana suunnitella tarinan juoni karkealla tasolla etukäteen ja mielenkiintoisen, ainutlaatuisen tarinan keksiminen on toisinaan haastavaa.
Mitä poistit edellisestä käsikirjoituksestasi ennen sen lopullista versiota?
Poistin Saesta paljon kuvailua, joka ei vienyt tarinaa eteenpäin. Allianssi.125-sarjani kirjasta poistin taas kokonaan yhden sivujuonen, joka ei mahtunut kirjaan. Jos olisin jättänyt sen siihen, kokonaisuus olisi kärsinyt siitä. Kirjasta olisi tullut liian pitkä, monimutkainen ja sekava.
Jos voisit kertoa jotain nuoremmalle itsellesi kirjoittamisesta, mitä se olisi?
Näytä rohkeasti tekstejäsi muille, sillä vain rehellistä palautetta saamalla tiedät tietotaitosi tason. Anna itsellesi aikaa kypsyä kirjoittajana ja lue enemmän.
Kuinka monta julkaisematonta tai puolivalmista käsikirjoitusta löytyy pöytälaatikostasi?
Minulta löytyy yksi melko valmis käsikirjoitus, jota olen työstänyt aika ajoin jo vuodesta 2017 alkaen. Lisäksi laatikosta löytyy pari novelliluonnosta.
Mitä kirjallinen menestyminen sinulle tarkoittaa?
Se, että tarinani jää pyörimään lukijan mieleen.
Mitkä ovat mielestäsi aloittelevan kirjailijan yleisimmät virheet?
Yliselittäminen, eli olosuhteiden, tunnetilojen ja miljöön pikkutarkka läpikäynti. Myös käsikirjoituksen viimeistelemättömyys voi olla kompastuskivi. Mikäli mahdollista, anna käsikirjoitus sellaisen henkilön luettavaksi, joka tohtii antaa sinulle suoraa palautetta. Kukaan ei ole seppä syntyessään, joten älä ota rakentavaa palautetta henkilökohtaisesti.
Oletko kirjoittanut kirjoihisi salaisuuksia, jotka vain harvat niistä huomaavat?
En suoranaisesti salaisuuksia, mutta nimiä ja numeroita, jotka vain lähipiirini tunnistavat.