Kymmenen sääntöä kirjan kirjoittamiseen

16.08.2022

Mitkä tavat ja valinnat auttavat kirjaprojektin valmistumista? Kun tekstisuunnittelija Helen Klein Ross alkoi kirjoittaa mainossisältöjen ohella kokonaista kirjaa, hän opetteli ja oppi uusia taitoja, kuten ajankäyttöä. Seuraavat Helenin oivaltamat kymmenen sääntöä kirjan kirjoittamiseksi on käännetty ja tiivistetty Writers' Digest -sivuston julkaisemasta artikkelista, jonka voit lukea täältä.

Kuva: JayMantri/Pixabay
Kuva: JayMantri/Pixabay

1. Järjestä kirjoittamiselle aikaa

Tiesitkö, ettei kirjoittamisaika järjesty itsestään? Sinulle ei taianomaisesti ilmesty ylimääräistä aikaa vaan sinun pitää aktiivisesti järjestää sitä. Ehkä päätät herätä tavallista aikaisemmin, jotta saat kirjoitettua pari liuskaa ennen työpäivän alkua. Ehkä jätät tapaamisen kahvilassa väliin tai TV-ohjelman katsomatta ja istut näppäimistön äärelle sen sijaan.


2. Älä odota inspiraatioita

Tuntuuko sinusta, että muut kuvittelevat sinun saavan uusia ideoita tämän tästä? Että muusasi herää kutsumatta ja innoittaa sinua kirjoittamaan palkintojen arvoisen kirjan?

Kirjan kirjoittaminen on inspiraatiohuuman sijaan silkkaa työtä. Pitkän käsikirjoituksen työstäminen on matka, jonka aikana kirjailija saa oivalluksia lukijan tavoin. Kyse on prosessista, joka ei ala, ennen kuin sormet koskettavat näppäimistöä. Yhdysvaltalainen taidemaalari Chuck Close onkin todennut inspiraation kuuluvan amatööreille. Loppujen lopuksi kaikkein tärkeintä on istua alas ja alkaa töihin.


3. Puhu totta

Mainosteksteissä on sallittua siloitella totuutta, mutta kirjan kohdalla lukijan mielistely ei muuta tekstiä uskottavammaksi. Kyse ei ole siitä, että kirjailijan pitäisi saada lukija uskomaan häntä. Sen sijaan kirjailijan tulisi parhaimman kykynsä mukaan kertoa tarina, johon itse uskoo. Siksi kirjailijan on tiedettävä, mitä hän ajattelee ja ajatuksensa löytääkseen on löydettävä aikaa ajatella.


4. Vetäydy

Kirjoittaminen ei ole eteenpäin suuntautuvaa liikettä vaan aloillaan pysyttelyä. Siihen liittyy taustahälinän vaientaminen. Sulje sosiaalinen media ja sähköpostisi säännöllisesti, vaikka edes vähäksi aikaa. Näin pääset eroon ylimääräisestä hälystä ja alat kuulla oman äänesi.


5. Löydä kohtalotovereita

Verkostoidu muiden kirjoittajien ja kirjailijoiden kanssa. Näin saat sekä näkökulmia omiin kirjoitusprojekteihisi että seuraa pitkälle, yksinäiselle taipaleelle kohti käsikirjoituksen julkaisua.


6. Lue

Jos kirjoitat, lapsuuteesi kuului varmaankin lukeminen. Yritä lukea vieläkin mielihyvän takia sen sijaan, että hamuaisit tekstejä vain kirjaprojektisi taustatutkimusta varten. Lue kirjoja, jotka ovat odottaneet lukujonossasi jo jonkin aikaa. Kuuntele äänikirjoja. Päästäksesi kirjoittamisessa uusille urille sinun on hyvä tietää, missä muut kirjoittajat ovat jo käyneet.


7. Kuuntele

Lukemisen ohella havainnointi on kriittinen osa kirjoittamista. Ole tarkkaavainen. Tarkkaile ihmisiä vaikka työympäristössäsi. Kuinka he kävelevät? Kelle he puhuvat ja ketä he välttelevät? Paina asioita mieleesi ja pidä mukanasi muistikirjaa. Ihmisten ja ympäristön tarkkailu tarjoaa paljon oivalluksia, joita voit hyödyntää kirjoittamisessa.


8. Kirjoita siitä, mikä sinua kiinnostaa

Älä arvaile, missä lukutrendit kulkevat. Seuraa vaistojasi ja kirjoita, mikä sinua itseäsi kiinnostaa. Näin pystyt pitämään yllä kiinnostustasi sen ajan, jonka kirjan kirjoittaminen kestää. Kun olet aidosti kiinnostunut aiheestasi, saat myös lukijat innostumaan tekstistäsi helpommin.


9. Älä irtisanoudu päivätyöstäsi

Unohda kustannussopimus, ainakin joksikin aikaa. Keskity sen sijaan kirjoittamiseen ja yritä parhaasi. Yksikään kustantamo ei ole kiinnostunut tekstistäsi, ellei se ole valmis.

Keskivertoromaanissa on noin 85 000 sanaa ja 340 sivua. Stephen King, joka kirjoittaa kokopäiväisesti, saa aikaan noin kymmenen sivua päivässä. Tällä tahdilla käsikirjoituksesi olisi siis valmis vuodessa. Ei siis ole mieltä heittäytyä kevyin perustein pelkästään kirjoittamisen varaan.


10. Älä valita

Kukaan ei pakota sinua kirjoittamaan, joten lopeta kitinä. Ketään ei loppujen lopuksi kiinnosta, jos sinua väsyttää, koska heräsit kello 4.30 löytääksesi hiljaisen hetken kirjoittamiselle. Tuskin kukaan ajattelee, että uuden kirjan putkahtaminen markkinoille on välttämättömyys, joten älä puhu omastasi kuin se olisi suuri uhraus, jonka olet muiden puolesta tehnyt. Valittamisen sijaan kirjoita. Kirjoita niin usein kuin pystyt, kunnes olet valmis.