Mistä Indieklubissa on kysymys? Vastine somekeskusteluihin
Hiljattain sosiaalisessa mediassa on virinnyt keskustelua Indieklubin taustoista ja mahdollisista jopa rahallisista yhteyksistä Books on Demandiin. Ajattelimme, että klubin syntytarina avaisi taustaamme riittävästi, mutta kenties on aiheellista vielä tarkentaa, mistä me tulemme ja minne olemme matkalla, miksi me olemme ja mitä yhteyksiä meillä on.
Indieklubi muodostuu yhdeksästä jäsenestä, jotka tutustuivat toisiinsa kesällä 2019. Osa meistä oli tavannut toisensa jo aikaisemmin, mutta vasta tuolloin E. E. Leivo kokosi meidät kaikki yhteiseen keskusteluun. Alkuun (ennen kuin klubista vielä edes puhuttiin) joukossamme oli myös kymmenes kirjailija, joka kuitenkin päätti, ettei hän halunnut eritellä kirjailijuutta kustannustavan mukaan ja siksi lopulta vetäytyi keskusteluistamme.
Me muut jatkoimme ajatusten vaihtamista ja löysimme sitä kautta paljon yhteistä, vaikka jokaisella meillä on ollut oma tiemme omakustantamisen maailmaan ja toisistamme poikkeavia kirjaprojekteja. Näitä jokaisen omia piirteitä vaalimme edelleen, mutta samalla välillemme on muodostunut tiivis kaveriporukka, joka haluaa työskennellä yhteisen hyvän eteen.
Vaikka Indieklubi on tehnyt julkisen ulostulon somekanavien ja kirjakatalogin myötä, ytimessä on silti joukko toisensa löytäneitä ihmisiä, joilla on yhteinen harrastus ja intohimo. Jokaisella meistä on tarinoita kerrottavana, ja me tuemme toisiamme sillä tiellä. Klubina pystymme myös levittämään tietoa kirjoistamme helpommin kuin jos jokainen puskisi eteenpäin yksin.
Mitkä sitten ovat yhteytemme Books on Demandiin? Onko kyseessä Books on Demandin masinoima markkinointitempaus?
Lyhyesti: ei ole.
On totta, että jokainen meistä on julkaissut yhden tai useamman teoksen Books on Demandin kautta. Olemme kukin tahoillamme päätyneet tällaiseen ratkaisuun omista syistämme toisiamme tuntematta. Taloudelliset tekijät ovat varmasti vaikuttaneet valintaamme, samoin palvelun helppokäyttöisyys.
Mikäli omakustanteen haluaa julkaista täysin itsenäisesti painotalojen palveluita hyödyntäen, taloudellinen riski on huomattavasti suurempi kuin Books on Demandin kautta, samoin oman työn määrä. Ainakin omalta osaltani voin sanoa näiden seikkojen painaneen vaakakupissa paljon, kun mietin, miten halusin kirjaprojektini toteuttaa.
Books on Demandin Helsingin kirjamessuilla 2019 järjestämä omakustantajien tapaaminen oli osalle meistä ensimmäinen kerta, kun tapasimme toisiamme kasvotusten. Silti osa oli kohdannut jo ilman tätä taustatahoa ja olimme ehtineet luoda oman keskustelurinkimme. Books on Demand ei siis vaikuttanut Indieklubin syntymiseen.
Indieklubi ei saa rahallista tukea Books on Demandilta, mutta olemme tehneet yhteistyötä yrityksen kanssa esimerkiksi lokakuussa 2020 järjestetyn kirjailijakahvilan muodossa, johon meidät kutsuttiin kertomaan indiekirjailijoiden verkostoitumisesta. On mahdollista, että teemme vastaavaa yhteistyötä myös joskus tulevaisuudessa. Saatamme tehdä sellaista myös jonkin muun tahon kanssa, jos tilaisuus tarjoutuu.
Indieklubi on toisiaan tukevien ja kannustavien indiekirjailijoiden piiri. Indieklubi ei siis pysty tarjoamaan markkinointikanavaa kaikille suomalaisille omakustantajille, emmekä ole ammattiliitto tai -järjestö, johon voisi liittyä jäseneksi. Olemme enimmäkseen innokas kaveriporukka, jolla on yhteinen harrastus ja tahto kannustaa lukijoita näkemään myös indiekirjojen potentiaali.
Klubiamme kannattaa silti seurata sosiaalisessa mediassa, sillä haluamme tuoda nostetta suomalaiselle omakustannekentälle. Omien kirjojemme ohella tahdomme nostaa somessa esille myös muita omakustantajia ja heidän teoksiaan siltä osin kuin olemme kentästä perillä. Ruohonjuuritasolla tapahtuu niin valtavasti, että kaikesta emme edes tiedä.
Tahdomme myös kannustaa muita omakustantajia. Nostakaa omaa häntäänne! Verkostoitukaa! Luokaa omia yhteisöjä, sillä yhteisössä on voimaa ja olette myös sen arvoisia.