Viisi vinkkiä onnistuneen indiekirjan kirjoittamiseen
Mitkä seikat ovat onnistuneessa indiekirjassa kunnossa ja mihin epäkohtiin hyväkin tarina voi kaatua? Lukuisia indiekirjoja kirjakilpailuissa lukenut ja arvioinut AJ Wells luettelee Writers Digest -sivustolla viisi kirjoitusvinkkiä onnistuneen indiekirjan kirjoittamiseksi. Oletko vinkeistä samaa mieltä?
Alkuperäinen artikkeli on julkaistu 6.1.2021 ja voit lukea sen täältä.
1. Arvioi kirjasi kannen perusteella
Kansikuvavinkki kuulostaa varmastikin ilmeiseltä, näkeehän lukija kirjasi kannen ensimmäisenä. Sanonta, jonka mukaan kirjaa ei pitäisi arvioida kannen perusteella onkin kehotus ensisijaisesti lukijoille, ei indiekirjailijalle itselleen. Indiekirjailijan tulee kiinnittää kirjansa kanteen huomiota.
Kuvittele kohdallesi tilanne, jossa olet saanut kustannussopimuksen, mutta kustantamo päättääkin juuri sinun kirjasi kohdalla säästää kuluista. Olisit varmasti tyrmistynyt. Älä siis hutiloi kansikuvan kanssa, kun maksat sen omasta pussistasi.
Kirjan kannen ei tarvitse olla visuaalisesti tajunnanräjäyttävä taideteos ollakseen hyvä, mutta sen pitäisi heijastella tarinan henkeä. Laatu on tärkeä tekijä, eikä laatu ole ainoastaan rahasta kiinni. Esimerkiksi etu- taikka takakannessa ei saisi olla kirjoitusvirheitä, sillä ne ovat omiaan antamaan kirjastasi huonolaatuisen mielikuvan.
2. Aloita kirjasi oikein
Oletko koskaan ostanut kirjaa vain sen ensimmäisten rivien perusteella? Moni meistä varmastikin on. Menestyneimmät indiekirjat nappaavat lukijan huomion jo ensimmäisellä sivulla. Kirjan ensimmäisen sivun ei siis pitäisi laveasti kuvailla kukkaketoja taikka auringonlaskun sävyjä, vaan esittää kiertelemättä tarinan alkuasetelma ja mahdollinen konfliktitilanne.
Kirjan alku on tärkeä myös siksi, että sen perusteella saa usein selkeän mielikuvan kirjoittajan taidoista ja tekstin laadusta. Jos kirjan alku ei ole naseva, eikä kirjoitettu kieli ole huoliteltua, lukijan kiinnostus koko teosta kohtaan voi nopeasti nuupahtaa.
Lukijan on myös hyvä päästä kiinni kirjan maailmaan jo alusta alkaen, mutta ilman yliselittämistä. Yksityiskohtien raportinomainen luetteleminen on harvoin miellyttävää luettavaa.
3. Kiinnitä huomiota kertojaan
Tavallisesti tarina kerrotaan joko ensimmäisessä tai kolmannessa persoonassa. Se, kumpi tapa on milloinkin suosittua vaihtelee sekä ajan että lukijoiden mieltymysten mukaan.
Muista, ettei jokainen hahmosi voi olla valokeilassa samanaikaisesti. Mikäli vaihdat kertojaa kesken tarinan, tee se aina harkitusti. Jos kertojan vaihtaminen ei aidosti tarjoa tarinaan uutta taikka merkittävää näkökulmaa, se on omiaan rapauttamaan lukijan kiinnostuksen henkilöhahmoihisi. Johdonmukaisuus ja selkeys ovat keinoja pitää lukijan kiinnostus yllä ja saada hänet samaistumaan tarinasi hahmoihin.
4. Keskity juoneen, älä yksityiskohtiin
Monesta indiekirjasta löytynee kohta, johon kirjoittaja on panostanut sekä suurella tarmolla että tunteella. Yksityiskohtien yliselittäminen saattaa kuitenkin olla indiekirjojen suurin kompastuskivi. Pikkutarkkuus ei aina edistä juonta vaan toisinaan se on este tarinan etenemiselle. Yksityiskohtainen kuvailu onkin juonen etenemisen rinnalla aina toissijaista.
Monesti elävät yksityiskohdat ovat myös tiivistettävissä muutamaksi sanaksi. Esimerkiksi lause "majatalo tuoksui savulle ja läikytetylle oluelle" kertoo jo oleellisen. Lukijan ei välttämättä tarvitse tietää miljööstä tämän enempää, kysehän on majatalosta. Meillä kaikilla on siitä jo jonkinlainen mielikuva. Se, mitä majatalossa tapahtuu, onkin juonen kannalta oleellisempaa kuin mistä materiaalista kyseisen tilan lattia on tehty.
Liian melodramaattiset yksityiskohdat voivat myös saada lukijan etääntymään tarinasta. Kirjailija voi rohkeasti olettaa, että lukijat kykenevät kuvittelemaan osan yksityiskohdista itsenäisesti.
5. Kokeile uskottavasti
Indiekirjat ovat mitä mainioin tapa kokeilla, ottaa tarinankerronnallisia riskejä ja testata epätavallisia ideoita sekä toteutustapoja. Tällainen vapaus voi kuitenkin olla kaksiteräinen miekka.
Usein menestyneimmät indiekirjat ovat olleet genrelleen melko uskollisia ja siten lukijoille helposti lähestyttäviä. Vaivattomasti hahmotettava maailma omine lainalaisuuksineen ei ole este ainutlaatuisen tarinan kerronnalle.
Epätavallisissakin juonenkuluissa olisi kiinnitettävä erityistä huomiota tarinan rakenteen johdonmukaisuuteen.Reilusti kokeilevat indiekirjat voivat kuitenkin olla myös ansiokkaasti tehtyjä ja kiinnostavampia kuin tarinat, joissa ei ole otettu taiteellisia riskejä lainkaan.
Bonus: Löydä ympärillesi rehellisiä ihmisiä äläkä kiirehdi
Päätös julkaista kirja on aina hatunnoston arvoinen asia. Kirjailijan ei kuitenkaan pitäisi hoppuilla julkaisuajankohdan kanssa vaan teksti tulisi lukea läpi useaan kertaan. Älä anna käsikirjoitusta "kivojen kavereiden" luettavaksi, ellet välttämättä halua pönkittää itsevarmuuttasi kirjailijana.
Koska rahoitat projektisi itse, suhtaudu myötäilijöihin kriittisesti.
Omakustantamisen ei myöskään tarvitse tarkoittaa, että teet kaiken yksin. On aina parempi, jos saat ympärillesi ihmisiä, jotka haluavat kirjasi menestyvän yhtä paljon kun sinä itsekin.